Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Pozůstalí zavzpomínali na své blízké. Hospic si připomněl i 15. výročí

Pozůstalí zavzpomínali v hospici na své blízké

Olomouc – Každý den po práci zajít do Hospice na Svatém Kopečku a podporovat a dodávat sílu manželovi. Takto vypadal život paní Jarky z Olomouce dlouhého půlroku, v době, kdy její muž „balancoval“ na hranici života a smrti. Pak nastal zvrat. „V hospici jsme se procházeli nebo jsem mu předčítala. Pak jsem přinesla fotoaparát, a když na tom byl lépe a vyvezli jej na sedačce na terasu, fotil si okolí. V hospici se mu velmi věnovali, docházel za ním i pan farář a vedli diskuse o životě. Také jej navštěvovala dobrovolnice, paní z rozhlasu. Přestože dožíval v hospici, svůj život prožíval a já na něm začala vidět zlepšení. Dokonce se vrátil domů. To bylo fajn,“ vzpomíná paní Jarka...

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Podporují nás:

Logo OPZ barevné