Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

V obličejových štítech z opavské Charity tlumočí do znakového jazyka také v České televizi

Běžně by chráněné dílny Charity Opava v březnu a dubnu vyráběly hlavně velikonoční ozdoby a dekorace. Mimořádná situace ale změnila nejen životy zaměstnanců, ale i výrobní plány. U šicích strojů teď pracovníci dílen zasedají s nastřihanými látkami na roušky a hned v sousedství vyrábějí ochranné obličejové štíty z plastu. Ty navrhnul vedoucí Chráněné dílny sv. Josefa, pan Tomáš Rychlý.

Štíty už využívají nejen ve Slezské nemocnici v Opavě nebo v Městské nemocnici v Ostravě. Denně je můžete vidět v České televizi. S ochranným štítem z Opavy totiž do znakové řeči tlumočí během vysílání z ostravského studia ředitelka Centra služeb pro neslyšící a nedoslýchavé Pavlína Zárubová.

Charita vyhlašuje Sbírku pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci!

Matka samoživitelka musela po uzavření škol zůstat se dvěma malými dětmi doma. Místo mzdy dostane 60 procent svého běžného příjmu v podobě ošetřovného. Díky dotovaným obědům měly dřív děti možnost naobědvat se ve školní jídelně, teď jí pro ně chybějí peníze na jídlo. Mohla by požádat o zvýšení výživného, ale soudy omezily svou činnost. Navíc se bojí, že přijde o práci.

Pomoc cizincům v České republice

Současná složitá situace vlivem pandemie koronaviru přivádí do problémů i cizince žijící v České republice. Někteří ztratili práci, následně mohou přijít také o bydlení, a ocitnou se proto ze dne na den na ulici. Nemohou odcestovat zpět domů, protože hranice jsou uzavřené.

Poskytujeme také terapeutickou pomoc

Mimořádná opatření, která aktuálně prožíváme na nás mohou dolehnout. Nouzový stav, způsobený koronavirovou infekcí, omezil možnost žít běžný společenský život, na který jsme byli zvyklí. Více času teď trávíme doma, někteří v sociální izolaci nebo v omezeném prostoru. Na nic podobného jsme nebyli zvyklí a nestihli jsme se na podobné okolnosti připravit. S nestandardní situací se pak každý vyrovnává po svém.

Máte možnost nám pomoci?

Chcete pomoci Charitě a lidem, o které se stará? Jste zdravotní sestra v důchodu či aktuálně mimo obor, student nebo studentka medicíny nebo prostě jen chcete pomáhat jako dobrovolník? Psycholog, který by po telefonu mohl pomoci lidem v napjaté situaci? Umíte sehnat desinfekci nebo podpořit její nákup finančně? Umíte ušít roušku?