Máte rádi oplatky?

Kakaové, oříškové, arašídové, vanilkové, čokoládové, sezamové, kokosové... dohromady 9 příchutí lázeňských oplatek, na kterých si můžete pochutnat, pokud navštívíte obec Bílá Voda - nejsevernější obec Jesenicka, pod malebnými vrcholky Jeseníků.

Právě v Bílé Vodě naleznete firmu Unita spol. s r.o., která má na starosti výrobu a distribuci hostií do farností po celém území České republiky. Unita vznikla již v roce 1992 a jejím hlavním vývozním artiklem byly právě hostie a další předměty chrámové potřeby. Postupem času se však začala soustředit na výrobu charitních lázeňských oplatků. Současnými největšími odběrateli oplatků, které jsou používány jako propagační materiály s různými potisky krabiček, jsou zejména poutní místa, farnosti, obce, města - všichni ti, kteří chtějí nabídnout svým návštěvníkům hezký a přitom levný dárek, který si mohou odvézt na památku domů.

"Už ani nevím, kolik druhů krabiček a potisků vyrábíme, ale to číslo se blíží ke 150-ti", říká ředitel Unity Milan Uhlíř, který se soustředí především na vyhledávání nových odběratelů. "Nyní pracují naši pracovníci na třísměnný provoz, protože nestíháme vyrábět tolik oplatků, kolik by si zákazníci přáli, ale v zimě je to horší. Letní nával je spojený s turistikou, častá jsou poutní místa, která chtějí mít na léto zásobu krabic s oplatkami", dodává pan Uhlíř s tím, že v současné době výroba oplatků odhadem převyšuje výrobu hostií o více jak dvě třetiny.

Výrobce zajímavých propagačních oplatek se však taktéž soustředí na inovace ať už se jedná o nové příchutě, výrobu oplatek pro diabetiky, vytváření nových obalů či různých druhů krabiček. "Snažíme se co nejvíce našim zákazníkům vyjít vstříc", popisuje svou strategii pan ředitel, který si pochvaluje i vzrůstající odbyt tohoto produktu u polských sousedů, kteří žijí od Bílé Vody co by kamenem dohodil.

Pokud se někdy vydáte do historií poznamenané oblasti pohraničí, doporučujeme malou obec sousedící s polskými hranicemi rozhodně navštívit. Setkáte se zde nejen s laskavým přijetím (a to nejen v Unitě), ale taktéž s nádhernou krajinou a hlubokou historií spojenou s nyní již opuštěným klášterem, přidruženým kostelem a nedalekým městem Javorník.